Ενεργειακή Ψυχολογία

Ενεργειακή ψυχολογία ονομάζουμε τις τεχνικές, οι οποίες δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, και που άλλαξαν με συγκλονιστικό τρόπο τη φύση της ψυχολογίας και της ψυχικής θεραπείας. Μερικές από αυτές είναι η Emotional Freedom Technique (EFT), η Be Set Free Fast (BSFF), η Tapas Acupressure Technique (TAT), το Χο’οπονοπονο κ.α.

Οι μέθοδοι αυτοί βασίζονται στα όσα αποδεικνύει ο κλάδος της σύγχρονης νευροεπιστήμης, η οποία μεταξύ άλλων αποκαλύπτει πως ο άνθρωπος είναι πρώτα συναισθηματικός και μετά λογικός. Αυτό σημαίνει πως πρώτα αντιδρά σε ένα ερέθισμα ο συναισθηματικός εγκέφαλος (αμυγδαλή) και μετά ο λογικός εγκέφαλος (προμετωπιαίος φλοιός). Παράλληλα, σε κάθε πράξη ή σκέψη μας συμμετέχει το συναίσθημα, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, το οποίο επηρεάζει άμεσα και σε σημαντικό βαθμό το ανθρώπινο σώμα. Έτσι, τα εργαλεία της ενεργειακής ψυχολογίας, βασισμένα στην αρχή της άμεσης σχέσης νου-σώματος, κάνουν ένα γιγαντιαίο άλμα στην αντίληψή μας για την ψυχική ασθένεια αλλά και για τη σωματική.

Μία συνεδρία ενεργειακής ψυχολογίας μας πάει πέρα από τη νοητική επεξεργασία του θέματος, κάτι που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η κλασική ψυχοθεραπεία, αποκαθιστώντας την ομαλή ροή ενέργειας στο σώμα και εξομαλύνοντας τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα που δημιουργούνται από τις αυτόματες αντιδράσεις του υποσυνειδήτου μας στα διάφορα ερεθίσματα. Είναι πια γνωστό ότι το υποσυνείδητο έχει τον έλεγχο του 95-99% της εγκεφαλικής μας λειτουργίας, ενώ το συνειδητό μέρος τους εγκεφάλου μόλις το 1-5%. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως μια ολοκληρωμένη και ριζική θεραπεία του προβλήματος οφείλει να συνδυάσει τεχνικές στις οποίες συμμετέχει, κυρίως, το υποσυνείδητο, αφού εκεί είναι η έδρα της ανώτερης διανοητικής μας σκέψης, των αναμνήσεων, των συναισθημάτων μας, των πεποιθήσεών μας, με λίγα λόγια του αυτόματου προγραμματισμού μας.

Οι τεχνικές αυτές έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι:

  • Είναι πολύ απλές και μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν από το ίδιο το άτομο σαν μια μορφή αυτοθεραπείας.
  • Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη διάλυση κι απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων και ψυχοσωματικών προβλημάτων και ΔΕΝ βασίζονται στην αυθυποβολή.
  • Εφαρμόζονται σχεδόν σε όλα τα θέματα από συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα, αρνητικές πεποιθήσεις, τραυματικές εμπειρίες, φοβίες, εμμονές, παιδικά βιώματα μέχρι και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ψυχισμό του ανθρώπου όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, δερματοπάθειες, πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι κ.α.
  • Θεραπεύουν το νευρικό σύστημα κι αυξάνουν τη δύναμη του αμυντικού μας συστήματος, εξασφαλίζοντας μας καλύτερη υγεία.
  • Όταν απελευθερωθούμε από τη συναισθηματική ευαισθησία οι σχέσεις μας βελτιώνονται αλλά κι όλοι οι άλλοι τομείς στη ζωή μας που ήταν μπλοκαρισμένοι από εμάς τους ίδιους.