Πολύ συχνά ακούω από τους θεραπευόμενούς μου την εξής ερώτηση: “Μπορώ να αλλάξω;”

Φυσικά η απάντηση είναι πάντα κι αναμφίβολα η ίδια: “Ναι μπορείς!”.

Κάθε φορά που κάνεις μια σκέψη δημιουργείς μια σύναψη ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου σου, που αλλιώς λέγονται εγκεφαλικοί νευρώνες. Όσο επαναλαμβάνεις αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν τόσο οι συνάψεις αυτές εδραιώνονται. Γίνονται αυτοματισμοί, συνήθεια και μοιάζουν μέρος του ποιος/α είσαι. Γίνονται με άλλα λόγια η ταυτότητά σου. Τα πεπτίδια και οι ορμόνες που εκκρίνονται με κάθε μας συναίσθημα λειτουργούν εθιστικά, σαν ναρκωτικά, κι έτσι είναι δύσκολο να επιλέξουμε ελεύθερα τον τρόπο που θα αντιδράσουμε απέναντι στη ζωή. Η αλήθεια, όμως, είναι πως δεν είμαστε αυτές οι αυτόματες, μαθημένες αντιδράσεις.

Οι αυτοματισμοί αυτοί ΔΕΝ είσαι εσύ. Ήταν «τυχαίες» σκέψεις που δέχτηκες στο παρελθόν, ασυνείδητα επανέλαβες κι έτσι έγιναν η συμπεριφορά σου.

Κάθε φορά που γίνεσαι συνειδητός/ή απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας γύρω σου άρα και συνεπώς τα συναισθήματά σου. Με πειθαρχημένη εργασία και συγκεκριμένες τεχνικές Ενεργειακής ψυχολογίας κι άλλες, μπορείς να αλλάξεις την αντίδρασή σου απέναντι σε ερεθίσματα, πρόσωπα ή καταστάσεις. Να φτιάξεις μια νέα συνήθεια κι ένα νέο σύστημα νευρώνων το οποίο θα δημιουργήσει άλλη χημεία στο σώμα σου. Κάθε φορά, λοιπόν, που θα αντιδράς διαφορετικά απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, το ερέθισμα, την κατάσταση θα είσαι όλο και πιο ελεύθερος/η από αυτόν τον εθισμό που είχες υιοθετήσει.

Βάζοντας το σώμα και το μυαλό σου σε μια νέα ρουτίνα ψυχικής ενδυνάμωσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, υγιεινή διατροφή, yoga, διαλογισμό, ψυχοθεραπεία κ.α., χτίζεις αργά και σταθερά τη νέα σου εκδοχή! Το σώμα αρχίζει να συνηθίζει στη νέα του χημεία, που παράγουν οι θετικές σου πια σκέψεις και τα θετικά σου συναισθήματα. Σταματά να αντιστέκεται απέναντι σε αισιόδοξες σκέψεις ή σε συναισθήματα κατανόησης, ηρεμίας κι αγάπης. Βγαίνει από τον φαύλο κύκλο που του δημιούργησαν οι μαθημένοι δρόμοι στο μυαλό του, που αναδημιουργούσαν τις ίδιες και τις ίδιες χαμηλές δονήσεις ενέργειας.

Βγαίνεις, έτσι, από αυτή την αιχμαλωσία του προγραμματισμού που σε κρατά στάσιμο/η στο παρελθόν και δεν σου επιτρέπει να ζήσεις το παρόν, τη μόνη στιγμή που έχει πραγματική αξία στη ζωή σου. Γιατί όσο μένεις εγκλωβισμένος μέσα στις παλιές συνδέσεις του εγκεφάλου, δεν μπορείς να εξελιχθείς ή να φτάσεις όσα στ’ αλήθεια επιθυμεί η ψυχή σου.

Δεν είναι, λοιπόν, μια αυθαίρετη απάντηση το ναι μου στην ερώτησή σου.

Είναι πια επιστήμη το γεγονός πως όσο σκέφτομαι, νιώθω κι αντιδρώ διαφορετικά οι παλιές συνάψεις συρρικνώνονται και δημιουργούνται νέες οι οποίες εξυπηρετούν τη ζωή και την ευτυχία μου.

Ξεκίνα από σήμερα την αναδόμηση του νέου σου εαυτού! Αξίζεις να ζεις ελεύθερος/η μέσα στην αλήθειας του ποιος/α είσαι

Share: