Οραματισμός: Το ισχυρό εργαλείο που οδηγεί πολλούς αθλητές στην κορυφή της επιτυχίας!

 «Όταν προπονούμαι, ένα από τα πράγματα που κάνω είναι να συγκεντρώνομαι και να δημιουργώ στο μυαλό μου μία νοητική εικόνα για το πώς θα μπορέσω να περάσω καλύτερα την μπάλα σε ένα συμπαίκτη μου, κατά προτίμηση αφήνοντάς τον μόνο του απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Αυτό που κάνω καθημερινά, λοιπόν, είναι να σκέφτομαι το παιχνίδι και να φαντάζομαι τεχνικές που κανένας άλλος δεν έχει σκεφτεί, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν μου τη δυναμική του κάθε συμπαίκτη μου, στον οποίο είναι πιθανό να βγάλω μία ασίστ. Αφού ‘κατασκευάσω’ αυτές τις εικόνες στο μυαλό μου, υπολογίζω κατά πόσον ο κάθε συμπαίκτης μου προτιμά να του στέλνω την μπάλα στα πόδια του ή κάποια μέτρα μπροστά του, αν είναι δυνατός στις κεφαλιές, αν είναι δεξιοπόδαρος ή αριστεροπόδαρος… Αυτή είναι η δουλειά μου, αυτό κάνω: οραματίζομαι το παιχνίδι!».

Ροναλντίνιο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Ο οραματισμός ή «νοητική απεικόνιση» είναι μια πανίσχυρη τεχνική που χρησιμοποιεί τη δύναμη του υποσυνειδήτου του ατόμου ώστε να υλοποιήσει τους στόχους και τις επιθυμίες του. Η φαντασία είναι, αποδεδειγμένα, ένα σπουδαίο κλειδί στην υλοποίηση, αρκεί να ξέρεις να το χρησιμοποιείς στοχευμένα. Η τεχνική του οραματισμού χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στον χώρο του αθλητισμού ως μια μέθοδος νοητικής προπόνησης των αθλητών με πολλαπλά οφέλη, τα οποία θα δούμε στη συνέχεια.

Η νοερή απεικόνιση μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι είναι μια μέθοδος που βοηθάει τον αθλητή να βελτιώσει το παιχνίδι του, την τεχνική, να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις, να συγκεντρωθεί, να δημιουργήσει κίνητρο και να οραματιστεί την επιτυχία του στον αγώνα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ολυμπιονικών που σε συνεντεύξεις τους αποκαλύπτουν τη χρήση της τεχνικής του οραματισμού σε καθημερινή βάση και ειδικά πριν και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του αγωνίσματός τους. Σπουδαίοι αθλητές και ολυμπιονίκες έχουν δηλώσει πως έβλεπαν από πολύ νωρίς τον εαυτό τους σαν πρωταθλητές ή ολυμπιονίκες. Έκλειναν τα μάτια και έβλεπαν με κάθε λεπτομέρεια τον αγώνα ή τον εαυτό τους να εκτελεί άριστα το άθλημα. Άκουγαν τον κόσμο να ζητωκραυγάζει το όνομά τους, άκουγαν τον εκφωνητή να ανακοινώνει το όνομά τους στην απονομή του χρυσού μεταλλίου, έβλεπαν τον προπονητή τους να φωνάζει από χαρά κι ενθουσιασμό για τη νίκη τους και φυσικά έβλεπαν τον εαυτό τους να ανεβαίνει στο βάθρο και να φοράει το χρυσό μετάλλιο ή να κρατάει με περηφάνια το κύπελλο. 

Ο σπουδαίος Arnold Schwarzenegger θυμάται τον εαυτό του παιδί, όταν έκοβε αποκόμματα από αμερικάνικα περιοδικά bodybuilding και τα κολλούσε στον τοίχο του. Τα κοίταζε πρωί και βράδυ και φανταζόταν τον εαυτό του να έχει το σώμα του ειδώλου του, Reg Park. Όσο μεγάλωνε, φανταζόταν τον εαυτό του να είναι στη σκηνή και να κερδίζει το Mr. Universe. Οραματιζόταν ότι θα ταξίδευε στην Αμερική και ότι μια μέρα θα έπαιρνε μέρος σε ταινίες του Hollywood χάρη στη μυϊκή του ανάπτυξη. Τα κατάφερε περίφημα και στα δύο!

Συμπερασματικά, λοιπόν, κι όπως η νευροεπιστήμη αποδεικνύει, όταν ο εγκέφαλος γνωρίζει ήδη μια δεξιότητα, όπως το να παίζει τένις, οι έρευνες έχουν δείξει πως ο τενίστας μπορεί «κάνοντας πρόβα» νοητικά, μέσω του οραματισμού, μπορεί να βελτιωθεί σε βαθμό που θα συνέβαινε αν έκανε προπόνηση στην πραγματικότητα. Οι εγκεφαλικές συνάψεις που υπήρχαν ήδη, ενισχύονται περαιτέρω και μέσω της προσομοίωσης του μυαλού, η δεξιότητα αυτή του σώματος βελτιώνεται. Άλλωστε ο νους, το σώμα και το πνεύμα είναι αλληλένδετα και σε συνεχή εξάρτηση!

Πώς, όμως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά την τεχνική του οραματισμού;

Κατ’ αρχάς χρειάζεται να οραματίζεσαι συνειδητά κι όχι να ονειροπολείς χωρίς πρόθεση και στόχο. Ο στόχος σου πρέπει να είναι ξεκάθαρος όπως και η πρόθεσή μου. Η εικόνα του στόχου σου χρειάζεται να είναι συγκεκριμένη, με κάθε λεπτομέρεια, σαν μια εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη του σινεμά και που την βλέπεις ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια σου. Η ίδια εικόνα, με τα ίδια χρώματα, τα ίδια συναισθήματα, τους ίδιους ήχους, μυρωδιές, συμβάντα που εξελίσσονται μέσα σε αυτήν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτήν. Εδώ θα σε συμβούλευα να γράψεις σε ένα χαρτί την ακριβή περιγραφή του στόχου σου ή αν έχεις την ικανότητα να τη ζωγραφίσεις, έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένη και λεπτομερής. Είναι η δική σου ταινία μικρού μήκους την οποία θα ζήσεις μελλοντικά, ακριβώς όπως την είδες πίσω από τα κλειστά βλέφαρα!

Σημαντικό είναι το να οραματίζεσαι με συνέπεια. Ο οραματισμός του στόχου σου χρειάζεται να είναι μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. Όπως οι μυς του σώματος εξασκούνται καθημερινά μέσω της προπόνησης του κάθε αθλητή, το ίδιο συμβαίνει και με τις συνάψεις του εγκεφάλου. Χρειάζονται καθημερινή προπόνηση για να εδραιωθούν στο υποσυνείδητο. Όταν αυτό συμβεί τότε να είσαι έτοιμος να βιώσεις θαύματα στην επίδοσή σου!

Μη ξεχνάς πως η νοητική σου απεικόνιση θα υλοποιηθεί από το κέντρο της καρδιάς σου. Βάλε όσο συναίσθημα μπορείς και βίωσε τον οραματισμό σου σα να συμβαίνει ήδη. Νιώσε στο σώμα σου την ικανοποίηση και τη χαρά του να είσαι νικητής! Νιώσε τον ενθουσιασμό του να φτάνεις όλα όσα ονειρεύτηκες! Το μαγνητικό πεδίο της καρδιάς σου είναι πανίσχυρο και μπορεί να έλξει όλα όσα χρειάζεσαι για την υλοποίηση του ονείρου σου!

Ποια είναι τα οφέλη του οραματισμού;

Όπως έχει αποδειχθεί ο οραματισμός ενισχύει σημαντικά την απόδοση των αθλητών αλλά και την εκμάθηση στρατηγικών και κινήσεων που βοηθούν την αποτελεσματικότητά τους. Όταν ο οραματισμός εκτελείται σωστά τότε οι μύες που συμμετέχουν στη δραστηριότητα ενεργοποιούνται με την ίδια σειρά και στον ίδιο βαθμό, σαν να εκτελείται στην πραγματικότητα!

Επίσης, μέσω του οραματισμού ενισχύεται σημαντικά η αυτοπεποίθηση των αθλητών ενώ ενισχύει τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε κρίσιμες φάσεις της απόδοσής τους και τους βοηθάει να χτίσουν ψυχική ανθεκτικότητα. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι ένας από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους όρους στην αθλητική ψυχολογία. Οι ερευνητές Τζόουνς, Χάντον και Κόνοτον προσδιόρισαν την ψυχική ανθεκτικότητα ως την ικανότητα ενός αθλητή να σημειώσει καλύτερη επίδοση από τους ανταγωνιστές του στη διαχείριση των απαιτήσεων και να επιδείξει συνέπεια, θέληση, συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο κάτω από πίεση.

Επομένως ένα επιπλέον πλεονέκτημα της νοητικής εξάσκησης των αθλητών είναι η ενίσχυση της συγκέντρωσης και εστίασης της προσοχής τους στον στόχο.

Αναμφίβολα, λοιπόν, ένα πεντάλεπτο οραματισμού πριν την προπόνηση μπορεί να προετοιμάσει ψυχολογικά και σωματικά τον αθλητή για μια καλή επίδοση στον αγώνα ή στην εκτέλεση του αθλήματος του. Τα λόγια της διάσημης πρωταθλήτριας αντισφαίρισης Chris Evert επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα της νοερής απεικόνισης. Όπως έχει δηλώσει: «Πριν από κάθε αγώνα προσπαθώ να αναπαραστήσω στο μυαλό μου τι θα συμβεί και πως θα αντιδράσω σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Βλέπω νοερά τον εαυτό μου να παίζει πόντους σύμφωνα με το στυλ του αντιπάλου μου. Βλέπω τον εαυτό μου να παίζει με βαθιά χτυπήματα και να ανεβαίνω στο φιλέ αν η αντίπαλος μου απαντήσει αδύναμα. Αυτό με βοηθάει να προετοιμαστώ διανοητικά για τον αγώνα και νοιώθω σαν να έχω ήδη παίξει τον αγώνα πριν ακόμη βγω στο γήπεδο».

Η δύναμη του μυαλού είναι τεράστια. Σου υπενθυμίζω πως ο υποσυνείδητος νους δεν γνωρίζει τι είναι πραγματικότητα και τι όχι. Όταν, λοιπόν, εσύ κλείνεις τα μάτια και βλέπεις αλλά κυρίως αισθάνεσαι τον στόχο σου, το μυαλό πιστεύει πως είναι αληθινό. Και κάπως έτσι γίνεσαι δημιουργός της επιθυμητής πραγματικότητάς σου! Πάρε σήμερα τον έλεγχο, στρέψε τον νου σου προς την κατεύθυνση που εσύ επιθυμείς και δες το αδύνατο να γίνεται δυνατό!

Share: