Η ιστορία του ψύλλου και του ελέφαντα
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας ψύλλος που πίστευε πως ήταν ο βασιλιάς του κόσμου. Μια μέρα, αποφάσισε να πάει για κολύμπι στη θάλασσα. Όμως η δυτική ακτή ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά και μόνος του ο ψύλλος μπορούσε να ταξιδέψει μονάχα μερικά εκατοστά τη φορά. Αν ήθελε να φτάσει στην ακτή πριν πεθάνει, θα χρειαζόταν μεταφορικό μέσο.
Κάλεσε, λοιπόν, τον ελέφαντα του. «Έι, Ελέφαντα, πάμε βόλτα!» Ο ελέφαντας του ψύλλου πήγε κοντά του και γονάτισε. O ψύλλος πήδησε πάνω του και δείχνοντας προς τη Δύση, είπε: «Προς τα κει προς την ακτή!»
Όμως ο ελέφαντας δεν πήγε δυτικά. Προτιμούσε να κάνει μια βόλτα στο δάσος προς την Ανατολή και αυτό ακριβώς έκανε. Ο ψύλλος, προς μεγάλη του απελπισία, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παρά να το υπομείνει και να περάσει τη μέρα δεχόμενος ραπίσματα στο πρόσωπο από φύλλα και κλαδιά.
Την επόμενη μέρα, ο ψύλλος προσπάθησε να πείσει τον ελέφαντα να τον πάει στο φαρμακείο για να αγοράσει αλοιφή για το πρόσωπο του. Αντί γι’ αυτό, όμως, ο ελέφαντας χοροπηδώντας ξεκίνησε για μια μακρινή πορεία προς τα βουνά, τρομοκρατώντας τον κακόμοιρο τον ψύλλο τόσο πολύ, που δεν μπόρεσε να κοιμηθεί εκείνη τη νύχτα. Τελικά ο ψύλλος έμεινε για μέρες στο κρεβάτι, τρομοκρατημένος από εφιάλτες με βροντές σε βουνίσιους δρόμους, βέβαιος πως θα γκρεμοτσακιζόταν, ενώ κάθε πρωί ξυπνούσε λουσμένος στον κρύο ιδρώτα.
Μετά από μία εβδομάδα, ο ψύλλος ένιωσε αρκετά καλά ώστε να αφήσει το κρεβάτι και γνέφοντας στον ελέφαντα να τον πλησιάσει, σκαρφάλωσε πάνω του λέγοντας: «Δεν είμαι καλά. Σε παρακαλώ, πήγαινε με στο γιατρό».
Όμως ο ελέφαντας τράβηξε χαρωπά για τη δυτική ακτή, όπου και πέρασε τη μέρα κολυμπώντας. Ο ψύλλος κόντεψε να πνιγεί.
Εκείνη τη νύχτα, όπως καθόταν δίπλα στη φωτιά προσπαθώντας να ζεσταθεί, ο ψύλλος είχε μια ιδέα.
Γύρισε προς τον ελέφαντα και του είπε: «Αύριο… εμ… ποια είναι τα δικά σου σχέδια;»
Ηθικό δίδαγμα
Είμαστε όλοι σαν τον ψύλλο που πάει καβάλα σε έναν ελέφαντα. Ο ψύλλος της ιστορίας είναι ο συνειδητός μας νους, η λογική μας, η εστίασή μας, η ελεύθερη βούληση που έχουμε, οι ιδέες μας, οι σκέψεις και τα σχέδιά μας. Ο ελέφαντας είναι ο υποσυνείδητος νους μας, ο προγραμματισμός μας, οι μνήμες και οι καταγραφές που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Είναι το ασυνείδητο, ο πραγματικός μας εαυτός που έχει τον έλεγχο χωρίς να το γνωρίζουμε τις περισσότερες φορές.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ ισχυρός και περίπλοκος. Μοιάζει με παγόβουνο που το 99,99 τοις εκατό είναι κάτω από το νερό, πέρα από τη συνειδητή μας αντίληψη. Χρειάζεται προσπάθεια και καθημερινή εκπαίδευση για να μπορέσει κανείς να μπει στα άδυτα του υποσυνείδητου νου του και να αλλάξει παλιά μοτίβα, πεποιθήσεις, τραυματικά γεγονότα που ορίζουν την πορεία της ζωής του. Υπάρχουν όμως τρόποι και είμαστε τυχεροί στον αιώνα που ζούμε να έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία για να απελευθερωθούμε από τον υποσυνείδητο προγραμματισμό μας.
Τι είναι όμως οι υποσυνείδητες πεποιθήσεις;
Πεποίθηση είναι μια νευρική σύναψη στον εγκέφαλο. Είναι μια απλή σκέψη που δημιούργησε ένα νευροσυσχετισμό στον εγκέφαλο και που κάθε φορά που την επαναλαμβάνεις αυτή η οδός στο μυαλό σου, αυτή η εγκεφαλική ένωση, γίνεται ακόμη πιο μεγάλη και πλατιά. Γίνεται πεποίθηση. Ένας προγραμματισμός που σε ελέγχει υποσυνείδητα και που όταν έρχεται σε αντίθεση με τις συνειδητές σου αποφάσεις, δημιουργεί πρόβλημα. Όπως ο ψύλλος που αλλού θέλει να πάει και αλλού τον πηγαίνει ο ελέφαντας. Αυτό, όπως καταλαβαίνεις, μπορεί να γίνει αρκετά βασανιστικό και επίπονο. Μας κάνει να μοιάζουμε με διχασμένες προσωπικότητες, που ένα κομμάτι μας θέλει να προχωρήσει στη ζωή κι ένα άλλο μας τραβάει πίσω.
Ο υποσυνείδητος νους λειτουργεί με εικόνες και κάνει γενικεύσεις, απλοποιήσεις και συνειρμούς οι οποίοι τις περισσότερες φορές διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και δημιουργούν σύγχυση. Το υποσυνείδητο λειτουργεί πάντα στο παρασκήνιο του μυαλού μας κι όσο εμείς παίρνουμε συνειδητές αποφάσεις, με το 1 τοις εκατό του συνειδητού νου (κάποιοι λένε πως φτάνει μέχρι το 5 τοις εκατό, αλλά και πάλι η διαφορά με τον υποσυνείδητο νου είναι τεράστια), το άλλο 99 τοις εκατό προσπαθεί να αναμοχλεύσει εικόνες, καταγραφές, μνήμες από το παρελθόν για να μας προστατέψει. Ενώ ο ψύλλος, ο συνειδητός νους έχει στραμμένη την προσοχή στο παρόν, ο ελέφαντας, ο υποσυνείδητος νους, ψάχνει τα αρχεία του παρελθόντος. Το υποσυνείδητο είναι πανίσχυρο εργαλείο και μπορεί σε δευτερόλεπτα να ανασύρει μνήμες με τεράστια λεπτομέρεια, να θυμηθεί μυρωδιές, χρώματα, ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, χειρονομίες, λέξεις, αισθήσεις που έζησες….τα πάντα! Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη ζωή σου! Γι’ αυτό και επιβάλλεται να πάρεις τον έλεγχο του μυαλού σου, του υποσυνείδητου μυαλού σου και να καταλάβεις πως ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ αυτό!
Για να το καταλάβεις καλύτερα σου δίνω κάποιο παράδειγμα. Η Μαρίνα από παιδί λάτρευε τη μουσική και αφιέρωνε τον ελεύθερό της χρόνο στο να παίζει κιθάρα, να τραγουδά και να γράφει δικά της τραγούδια. Όταν μια μέρα γεμάτη χαρά πήγε στους γονείς της να τους τραγουδήσει το τραγούδι που μόλις έφτιαξε, εκείνοι της έκανα την παρατήρηση πως με αυτά θα πρέπει να μην ασχολείται τόσο γιατί προτεραιότητα έχει το διάβασμα και το σχολείο. Μάλιστα ο μπαμπάς της την έκανε να νιώσει πως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και πως καλό θα ήταν να σοβαρευτεί αν θέλει να πάει μπροστά στη ζωή της,. Όπως φαντάζεσαι, η Μαρίνα ένιωσε πως δεν ήταν αρκετή, δεν ήταν καλή ώστε να κάνει περήφανους τους γονείς της, ένιωσε ντροπή κι αυτοαπόρριψη. Μέχρι τώρα, κάθε φορά που θέτει ένα στόχο τον οποίο πιστεύει και θέλει να υλοποιήσει, σαμποτάρει τον ίδιο της τον εαυτό γιατί πιστεύει πως δεν το αξίζει, πως δεν είναι αρκετή. Ενώ ο συνειδητός της νους θέλει να πετύχει τα όνειρά της, το υποσυνείδητο πρόγραμμα από την παιδική της ηλικία λέει πως “Όλα αυτά που ονειρεύεσαι να πετύχεις είναι πράγματα που δεν τα αξίζεις και που δεν είναι σωστό να εκπληρώσεις”. Η Μαρίνα ζει διχασμένη, ανάμεσα στα δύο κομμάτια της. Ανάμεσα στον ψύλλο και τον ελέφαντα.
Δώσε προσοχή, λοιπόν, στον ελέφαντά σου. Δεν είσαι αυτός ο προγραμματισμός. Δεν είσαι οι τυχαίοι συνειρμοί του μυαλού που σου λένε πως κινδυνεύεις ή πως είσαι ένοχος/η ή πως δεν είσαι αρκετός/η. Δεν είσαι το μυαλό. Είσαι κάτι πέρα από αυτό κι έχεις τη δύναμη να επαναπρογραμματίσεις τον ελέφαντά σου ώστε να γίνεις ένας ήρεμος, χαρούμενος, ολοκληρωμένος άνθρωπος. Συγχώρεσε τις αρνητικές σου σκέψεις, συγχώρεσε τον αρνητικό σου προγραμματισμό. Όλοι έχουμε προγραμματιστεί με κάποιο τρόπο. Τώρα πια έχεις τη γνώση του τι συμβαίνει πάνω και κάτω από το παγόβουνό σου, αρκεί να γίνεις ο παρατηρητής, ο συνειδητός παρατηρητής των σκέψεων και των συναισθημάτων σου. Μπορείς να βρεις τα εργαλεία να εκπαιδεύσεις τον ελέφαντά σου και σύντομα, σε ένα επόμενο άρθρο, σου δείχνω μερικά από αυτά!