Η αυτοαγάπη είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που έχουμε να λάβουμε στο μονοπάτι εξέλιξής μας. Η περίοδος αυτή της πανδημίας ήταν και είναι μια περίοδος που μας έδειξε πόσο στ’ αλήθεια αγαπάμε τον εαυτό μας. Πόσο πρόθυμοι είμαστε να τον ακούσουμε, να τον φροντίσουμε, να του δείξουμε συμπόνια και συγχώρεση. Πολλοί θεωρούν την αγάπη για τον εαυτό τους ως μια πράξη εγωιστική κι αυτό είναι τεράστιο λάθος. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο ξεκινάει από την αγάπη για τον εαυτό μου.  Ό,τι έχω μέσα μου γίνεται η πραγματικότητά μου και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συγχωρήσω ή να αγαπήσω τον άλλον αν δεν έχω συγχωρέσει κι αγαπήσει πραγματικά τον εαυτό μου. 

Πώς, όμως, ξέρω αν αγαπώ πραγματικά τον εαυτό μου; 

Τα παρακάτω σημάδια έλλειψης αυτοαγάπης θα σε βοηθήσουν να το διακρίνεις:

Κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου για τα λάθη του που συνήθως ανήκουν στο παρελθόν

Σαμποτάρεις τη χαρά σου και την προσωπική σου ευτυχία

Κρατάς γύρω σου ανθρώπους και σχέσεις που είναι τοξικές και βλάπτουν την υγεία σου

Δεν τρέφεσαι σωστά και κρατάς συνήθειες βλαβερές για την υγεία σου

Αναβάλλεις τους στόχους που έχεις βάλει γιατί πιστεύεις πως δεν είσαι αρκετά καλός/η, έτοιμος/η ή οτιδήποτε άλλο θεωρείς αλήθεια για τον εαυτό σου

Συγκρίνεις τη ζωή σου ή εσένα τον ίδιο με άλλους γνωστούς ή άγνωστους ανθρώπους

Κρατάς αρνητικές πεποιθήσεις, συνήθως από την παιδική σου ηλικία, που σου λένε πως δεν είσαι αρκετά όμορφος/η, καλός/η, έξυπνος/η, ταλαντούχος/α. Οι αρνητικές αυτές πεποιθήσεις σε περιορίζουν σε μια ζωή μέσα στην οποία νιώθεις εγκλωβισμένος/η

Τρόποι για να καλλιεργήσω την αυτοαγάπη.

Όσο κι αν σου φαίνεται χαζό, η εργασία μπροστά στον καθρέφτη με θετικές δηλώσεις αυτοαγάπης βοηθά πολύ στο να αλλάξεις το υποσυνείδητο. Αυτή ήταν μια εργασία που υποστήριζε πολύ φανατικά η Luise Hay, συγγραφέας πολλών βιβλίων αυτοβελτίωσης. Μόλις ξυπνήσεις και καθώς πλένεις το πρόσωπό σου πάρε 1-2 λεπτά για να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να του πεις “Σε αγαπώ, αξίζεις τα καλύτερα, είσαι κάτι περισσότερο από αρκετός/η, μπορείς να τα καταφέρεις, είσαι όμορφος/η, είσαι έξυπνος/η…” και ό,τι άλλο χρειάζεται να ακούσει το παιδί μέσα σου. 

Συγχώρεσε κατά τη διάρκεια της μέρας οποιαδήποτε αρνητική σκέψη έρχεται στο μυαλό σου χωρίς να την κρίνεις. Όσο μόνος/η κι αν νιώθεις σε αυτό δεν είσαι! Όλοι μας, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, είμαστε επιρρεπείς στα σενάρια του αρνητικού μυαλού. Το σημαντικό είναι το πόσο γρήγορα αντιλαμβανόμαστε μια αρνητική σκέψη, πόσο άμεσα τη συγχωρούμε, την ελευθερώνουμε και επιλέγουμε ξανά να επιστρέψουμε στην ηρεμία, στο εδώ και τώρα. Αυτή είναι μια πρακτική αυτοαγάπης που καλλιεργείται με τον καιρό και που σιγά σιγά όσο την εξασκείς θα γίνεται οργανικά χωρίς καν να το καταλάβεις. 

Γράψε ημερολόγιο. Το να κρατάς καθημερινά το πρωί, το βράδυ ή όποτε σε βολεύει καλύτερα ένα ημερολόγιο βελτιώνει τη σχέση με τον εαυτό σου, αρχίζεις να τον ακούς καλύτερα και να συνειδητοποιείς όσα αισθάνεται και που πολλές φορές καταπιέζει. Το ημερολόγιο είναι μια σπουδαία τεχνική και η καλύτερη παρέα τις μέρες που το μυαλό τρέχει αριστερά και δεξιά. Είναι ένας τρόπος να κάνεις διάλογο μαζί με το κομμάτι σου αυτό που τείνει να φεύγει μακριά από την αγάπη και να παγιδευεται στην κριτική και το φόβο. Μίλα μαζί του και γράψε του όσα θέλεις να του πεις. Το υποσυνείδητο είναι πάντα ανοιχτό και μας ακούει. 

Θρέψε σωστά το σώμα σου. Προσπάθησε να αποφύγεις φαγητά και ποτά που κάνουν κακό στην υγεία σου. Αυτή είναι μια εξίσου σημαντική πρακτική αυτοαγάπης. Θα δεις πως όσο προχωράς στο μονοπάτι αυτό της αυτοεξέλιξης θα αρνείσαι να βάλεις κάτι στο σώμα σου που θα σου κάνει κακό. Αν το σκεφτείς λιγάκι, θα έδινες ποτέ στο παιδί σου να τρώει καθημερινά πρόχειρο φαγητό, σοκολάτες, λίπη κι ό,τι άλλο κάνει κακό στην υγεία του; Φυσικά και όχι! Γιατί τότε να το δώσεις στον εαυτό σου; 

Βάλε την κίνηση στη ζωή σου. Αφιέρωσε έστω 10 λεπτά στο να κουνήσεις το σώμα σου με οποιονδήποτε τρόπο σε ευχαριστεί. Αυτό μπορεί να είναι περπάτημα στη γειτονιά σου, τρέξιμο, γυμναστική στο σπίτι, γιόγκα, χορός ή οτιδήποτε άλλο σε εξυπηρετεί. Θα βοηθήσει πολύ την υγεία αλλά και την ψυχολογία σου και είναι το καλύτερο δώρο που έχεις να κάνεις στον εαυτό σου. Αύξησε σιγά σιγά το χρόνο αυτό σε 20 λεπτά, σε 30 λεπτά κι αν σου είναι εύκολο μπορείς να φτάσεις ακόμη και στη 1 ώρα! Μην πιέζεις καθόλου τον εαυτό σου, ο καθένας χρειάζεται το δικό του χρόνο σε αυτό και είναι εντάξει!

Αφιέρωσε χρόνο στην ψυχή σου! Διάβασε ένα ωραίο βιβλίο, άκουσε τη μουσική που σου αρέσει, ζωγράφισε, φτιάξε τον κήπο σου, ασχολήσου με οτιδήποτε δημιουργικό, κάνε διαλογισμό έστω για 10 λεπτά μέσα στη μέρα σου. Δεν είμαστε μόνο αυτό το σώμα. Σώμα και πνεύμα είναι ένα και χρειάζεται να τα φροντίζουμε εξίσου.

Γέμισε την μπανιέρα με νερό κι απόλαυσε ένα ωραίο αφρόλουτρο, ή φτιάξε μια σπιτική μάσκα και περιποιήσου το πρόσωπό σου, φτιάξε τα μαλλιά σου, τα νύχια σου ή οτιδήποτε άλλο μπορείς να σκεφτείς που θα σε κάνει να νιώσεις χαρούμενη, χαλαρή κι ευτυχισμένη. Αξίζεις αυτή τη φροντίδα. Δώσε αυτό το χρόνο στον εαυτό σου έστω κι αν σε περιμένουν οι δουλειές του σπιτιού ή οι υποχρεώσεις με τα παιδιά σου. Πάντα υπάρχει ο τρόπος αρκεί να το θες πραγματικά! 

Share: