Μήπως φοβάσαι τις αρνητικές σου σκέψεις ή τα αρνητικά σου συναισθήματα;

Δεν είσαι μόνος σου. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι να φοβόμαστε όταν χάνουμε τον έλεγχο του μυαλού και των συναισθημάτων μας. Μας προκαλεί αμηχανία, όταν συχνά αγχωνόμαστε, φοβόμαστε ή κουβαλάμε ψυχική και σωματική κούραση χωρίς καν να συνειδητοποιούμε από πού προήλθε αυτή η δυσάρεστη κατάσταση. Άλλες φορές παγιδευόμαστε σε μοτίβα σκέψεων που επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά κινδύνους και φοβίες που δεν είναι παρά ψευδαισθήσεις του μυαλού. Γιατί πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να δημιουργεί σενάρια στο μυαλό του που δεν έχουν συμβεί ποτέ; Σχεδόν καθημερινά, σωστά; Σε αυτό το άρθρο θα σου εξηγήσω πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, πώς μπορείς να πάρεις τη δύναμή σου πίσω και να απαλλαγείς από τις αρνητικές σου σκέψεις.

Πάρε, λοιπόν, μια μεγάλη ανάσα κι έλα να το ξεδιαλύνουμε.

Έχοντας περάσει στο παρελθόν μεγάλες δυσκολίες με το αρνητικό μου μυαλό, το οποίο είχε την τάση να παγιδεύεται σε σκέψεις εμμονικές και παράλογες, αποφάσισα να ψάξω πως λειτουργεί όλο αυτό και πως ο συνειδητός και υποσυνείδητος νους μου δημιουργούσαν την πραγματικότητά μου. Κατέληξα σε κάποιες αλήθειες και κάποια συμπεράσματα που κρατάω πάντα στο μυαλό μου και με βοηθούν να παίρνω πίσω τη δύναμή μου.  

Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβεις πως ΔΕΝ είσαι το μυαλό. 

Είναι τόσο απλό αλλά δυστυχώς ποτέ δεν το διδαχτήκαμε από κανένα. Βλέπεις το εκπαιδευτικό σύστημα και γενικά η κοινωνία σε μεγαλώνει για να είσαι λογικός, να ακούς πάντα το μυαλό σου και κάπως έτσι ξεχνάμε πως είμαστε όντα διαισθητικά και πως η δύναμη της καρδιάς μας είναι πολύ ισχυρότερη από αυτήν του εγκεφάλου. Πρόσφατες μελέτες του Ινστιτούτου HeartMath στην Καλιφόρνια, έδειξαν πως η καρδιά ως όργανο στέλνει περισσότερες πληροφορίες στον εγκέφαλο και στο σώμα απ’ ότι το αντίστροφο, δηλαδή ο εγκέφαλος στην καρδιά. Αυτό γίνεται  μέσα από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά μονοπάτια, δηλαδή, μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, μέσω του σφυγμικού κύματος, μέσω βιοχημικών μηνυμάτων και μέσω του ηλεκτρομαγνητικού της πεδίου που δημιουργείται από την ίδια την καρδιά. Μετά από 25 χρόνια μελέτης το Ινστιτούτο HeartMath μας αποκαλύπτει πως η καρδιά έχει δική της νοημοσύνη και δεν είναι απλά ένα ακόμη ζωτικό όργανο στο σώμα μας. Διαθέτει νοημοσύνη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει θετικά προς την υγεία μας αλλά και στο να έχουμε μια πιο ποιοτική ζωή. 

Το μυαλό σου, ειδικά το υποσυνείδητο μυαλό σου που ελέγχει το 95-99% της εγκεφαλικής σου δραστηριότητας, τείνει να γενικοποιεί πληροφορίες, να φτιάχνει δικούς του συνειρμούς και να συνδέει πληροφορίες με τρόπους που δημιουργούν λάθος πεποιθήσεις, λάθος καταγραφές. Για παράδειγμα, η Μαρία είχε ένα σοβαρό ατύχημα σε μικρή ηλικία, όταν προσπάθησε να ανέβει σε μια εξωτερική σκάλα που υπήρχε στον κήπο του σπιτιού της γιαγιάς της. Παραπάτησε κι έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, ευτυχώς όχι σοβαρά. Από τότε, αν κι έχει φτάσει τα 35, δεν μπορεί να ανέβει σε τέτοιου είδους σκάλες κι επίσης πάσχει από υψοφοβία. Όπως καταλαβαίνεις, το υποσυνείδητο της Μαρίας για να την προστατέψει έφτιαξε έναν νευροσυσχετισμό μέσα από τον οποίο η σκάλα για την Μαρία σημαίνει κίνδυνος, κάτι που βέβαια δεν είναι αλήθεια, γιατί κάθε λογικός άνθρωπος γνωρίζει πως οι σκάλες δεν είναι επικίνδυνες εκτός κι αν εμείς τις χρησιμοποιήσουμε με λάθος τρόπο. Αυτό λέει και το συνειδητό κομμάτι της Μαρίας, το οποίο βέβαια δεν έχει τη δύναμη του υποσυνειδήτου της (κι αποτελεί το 1-5% της εγκεφαλικής λειτουργίας). Η αλλαγή για να υπάρξει πρέπει να γίνει στο κομμάτι αυτό που κρατά τη μνήμη, δηλαδή στον υποσυνείδητο νου. Μάθε, λοιπόν, πως οι φόβοι σου βασίζονται τις πλείστες φορές σε τέτοιους τυχαίους συνειρμούς του μυαλού και ΔΕΝ είναι αλήθεια.

Συνειδητοποίησε πως είσαι ένα ανώτερο ον, ένα ον πνευματικό και δεν είσαι μόνο το σώμα αλλά είσαι το πνεύμα που κατοικεί προσωρινά μέσα σε αυτό το σώμα. 

Αυτή είναι μια πνευματική αλήθεια με την οποία θα έρθεις σε επαφή αν το ζητήσεις βαθιά κι αληθινά. Αυτό μπορεί να γίνει αν εστιάσεις στην καρδιά σου, στην διαίσθησή σου και με ανοιχτή καρδιά, σωπάσεις τον νου και ζητήσεις αυτή τη σύνδεση με το ανώτερο. Με πίστη κι εμπιστοσύνη θα ζητήσεις και θα λάβεις καθοδήγηση και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα θαύματα στη ζωή σου. Θα βρεθεί στο δρόμο σου το σωστό πνευματικό βιβλίο, η σωστή ομιλία στο youtube, ο σωστός άνθρωπος, ο σωστός λογαριασμός στο instagram ή στο facebook κι όποιον άλλο συγχρονισμό επιλέξει το Σύμπαν για σένα. Αν είσαι έτοιμος θα σου δοθεί και είναι μεγάλη ευλογία να καλλιεργείς το πνεύμα σου πέρα από το μυαλό σου. 

Πώς θα ελευθερωθείς από τις αρνητικές σου σκέψεις;

  • Αφού συνειδητοποιήσεις τις δύο μεγάλες αλήθειες που σου έχω αναφέρει, θα σου είναι πιο εύκολο να παρατηρήσεις τις σκέψεις σου. Την στιγμή που κάποια αρνητική σκέψη εμφανίζεται στο μυαλό σου, εντόπισέ την σαν ο παρατηρητής που την παρακολουθεί απ’ έξω.  Δες την σαν ένας τρίτος. Συνειδητοποίησε πως η σκέψη αυτή δεν είναι αλήθεια στο εδώ και τώρα, αλλά ακόμη κι αν σχετίζεται με ένα αληθινό γεγονός, συνειδητοποίησε πως  η αρνητική ενέργεια που σου προκαλεί δε σε βοηθάει καθόλου στο να βγεις από το πρόβλημα και να μπεις στη λύση.  Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι το να τη συγχωρέσεις.  Μπορείς να το πεις και δυνατά: “Σκέψη μου σε συγχωρώ!”. Ουσιαστικά συγχωρείς το κομμάτι σου αυτό που τη διάλεξε και σταματάς τον εσωτερικό διάλογο μαζί της. Έπειτα, αφήνεις τη σκέψη να φύγει απαλά και συμπονετικά και επιλέγεις ξανά! Επιλέγεις μια νέα σκέψη στη θέση της παλιάς που θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στην ισορροπία και την εσωτερική σου γαλήνη. 

Συνοψίζοντας τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Εντόπισε την σκέψη. Συνειδητοποίησε πως δεν είναι αλήθεια ή δεν είναι χρήσιμη
  2. Συγχώρεσέ την
  3. Ελευθέρωσέ την
  4. Επίλεξε ξανά
  •  Μπες στην ευγνωμοσύνη. Όταν το αρνητικό μυαλό μας βγάζει από το παρόν, τείνουμε να ξεχνάμε εντελώς τις ευλογίες που έχουμε στη ζωή μας. Θυμήσου τα πόσα καλά έχεις ήδη και τα οποία θεωρείς αυτονόητα. Δεν είναι! Όταν για παράδειγμα το αρνητικό μυαλό σου θυμίζει τους απλήρωτους λογαριασμούς σου, εσύ θύμισέ του πως έχεις ένα υγιές σώμα, έχεις καθαρό τρεχούμενο νερό, έχεις ηλεκτρικό ρεύμα, έχεις σπίτι, έχεις τους δικούς σου ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε στηρίζουν, έχεις ένα, δύο ή και περισσότερους καλούς φίλους, και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα θαύματα που μπορείς να απολαμβάνεις καθημερινά και που είσαι τυχερός να τα έχεις. Η ευγνωμοσύνη είναι μια κατάσταση που μας βάζει αυτόματα σε πολύ υψηλή δόνηση, μας ανεβάζει δηλαδή την ενέργεια και είναι πολύ πιο εύκολο τότε να σκεφτούμε με καθαρό, συντονισμένο με την καρδιά μυαλό! Επίσης, μόνο μέσα από την ευγνωμοσύνη μπορούμε να έλξουμε στη ζωή μας όλα τα καλά! Είμαστε δονητικά όντα και μέσα από την ευγνωμοσύνη γινόμαστε μαγνήτες χαράς, ευτυχίας, υγείας κι ευημερίας. 
  • Γράψε ένα γράμμα στη σκέψη σου.  Όταν στο παρελθόν κάποιες σκέψεις είχαν επαναληφθεί πολλές φορές στο μυαλό μου τότε έγιναν σκεπτομορφές. Είχαν, δηλαδή, αποκτήσει δική τους οντότητα, τον δικό τους χώρο στο μυαλό μου και τη δική τους ενέργεια. Μια ενέργεια πανικού και φόβου που, μόλις οι αρνητικές αυτές σκέψεις αυτόματα πια έρχονταν στο μυαλό, ένιωθα να κατακλύζει όλο μου το σώμα. Τότε άρχισα να μιλάω σε αυτές τις σκέψεις κι αυτό γινόταν κυρίως στο ημερολόγιό μου. Καθόμουν παρέα με την αρνητική αυτή σκεπτομορφή που με έβγαζε βίαια κι εντελώς απρόσμενα από τη χαρά μου και με έβαζε στον πανικό, και προσπαθούσα να την καταλάβω. Να καταλάβω τι χρειάζεται να ακούσει, τι έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή και πότε ακριβώς γεννήθηκε. Έγινα η καλύτερή της φίλη, στην ουσία έγινα κάτι σαν μαμά της, που την κατανόησα, τη συμπόνεσα, την άκουσα και τελικά τη θεράπευσα. Μόνο μέσα από τη συμπόνια και την αγάπη η σκέψη αυτή σταμάτησε να αντιστέκεται στην αλλαγή και μέρα με τη μέρα γινόταν ακόμη μικρότερη κι ακόμη μικρότερη μέχρι που έχασε εντελώς τη δύναμή της. Δώσε χώρο, λοιπόν, στις σκέψεις σου. Δες τες σαν το παιδί σου, το εσωτερικό σου παιδί που χρειάζεται αγάπη και φροντίδα. Θα σε βοηθήσει σε αυτή την εργασία ο διαλογισμός μου για τη θεραπεία του εσωτερικού παιδιού.
  • Κάνε διαλογισμό. Ο διαλογισμός είναι η πρακτική η οποία εκπαιδεύει το μυαλό να ησυχάζει κι αυτή η παύση των σκέψεων έχει τεράστια οφέλη στον οργανισμό μας. Έχει αποδειχθεί ότι ο διαλογισμός βοηθά πολύ την υγεία μας με πολλούς τρόπους, αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας, βοηθά γενικά την ψυχολογία μας, το να έχουμε ποιοτικότερο ύπνο και γενικά το να είμαστε πιο ευτυχισμένοι και πλήρεις. Ακόμη κι αν δεν έχεις κάνει ποτέ διαλογισμό, ξεκίνα με το να εστιάσεις την προσοχή σου, έστω για 5-10 λεπτά, στην αναπνοή σου. Η απλή παρακολούθηση της αναπνοής, με κλειστά μάτια, ίσως με μια χαλαρωτική μουσική που σε βοηθάει στη συγκέντρωση και φυσικά σε ένα ήσυχο μέρος, θα σε επιστρέψει στο εδώ και τώρα και θα σε βγάλει από τον ποταμό των σκέψεών σου.

  • Μάθε να αναπνέεις σωστά. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε και επηρεάζουν την υγεία, τη συγκέντρωση, τη διαύγεια του μυαλού αλλά και τη ψυχολογία μας είναι η λανθασμένη αναπνοή. Μερικές βαθιές αναπνοές από το διάφραγμα σε καθιστή ή ξαπλωτή θέση είναι αρκετές για να χαλαρώσεις το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να επιστρέψεις στο παρόν σου.  Σε αυτό εδώ το βιντεάκι σου δίνω δύο πρακτικές αναπνοών που κι εγώ χρησιμοποιώ καθημερινά για να βοηθώ την ανανέωση του εγκεφάλου, τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος αλλά και την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μου γενικότερα.

  • Κάνε μάντρα σου το κάθε μέρα και καλύτερα.  Όταν δεν είμαστε καλά τείνουμε να θέλουμε να γίνουμε απολύτως χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι μέσα σε μια μέρα. Απογοητευόμαστε όταν ξημερώνει μια καινούρια μέρα κι εμείς παραμένουμε δούλοι του αρνητικού μας μυαλού. Ηρέμησε! Πες το δυνατά στον εαυτό σου. “Εαυτέ μου, ηρέμησε! Όλα είναι καλά! Κάθε μέρα και καλύτερα!”. Η αλλαγή θα έρθει σταδιακά. Βάλε στόχο την κάθε μέρα. Μέρα με τη μέρα θα έρθει η αλλαγή. Μην απογοητεύεσαι. Φρόντισε να βλέπεις τα καθημερινά βήματα που κάνεις και να επαινείς γι’ αυτά τον εαυτό σου. Η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη διαδικασία θεραπείας του υποσυνειδήτου από τις αρνητικές πεποιθήσεις. Να κρατάς ψηλά την πίστη σου. Το μονοπάτι αυτοεξέλιξής μας δεν είναι γραμμικό αλλά έχει σχήμα σπιράλ. Μας πάει μπρος και πίσω όταν χρειάζεται κάτι να επανεξεταστεί μέχρι όλα τα κομμάτια σου να φωτιστούν, χωρίς κανένα να παραμένει στη σκιά. Εμπιστεύσου! 
Share: