Καθημερινά ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει 60.000-70.000 σκέψεις! Το εντυπωσιακό, βέβαια, δεν είναι αυτό αλλά το γεγονός πως οι περισσότερες από αυτές είναι οι ίδιες σκέψεις που έκανες χθες και προχθές. Κάνουμε καθημερινά σχεδόν τις ίδιες σκέψεις οι οποίες προκαλούν τις ίδιες συμπεριφορές και τα ίδια συναισθήματα. Παγιδευόμαστε έτσι σε μια ζωή και σε έναν εαυτό που δεν είναι παρά μια συνήθεια που πολύ συχνά υιοθετήσαμε “τυχαία”, κυρίως από την παιδική μας ηλικία. Έχουμε συνηθίσει να είμαστε ο εαυτός που πολλές φορές δεν θέλουμε να είμαστε. Κουβαλάμε τις ίδιες συνήθειες και το βάρος ενός εαυτού που τρέχει να ξεφύγει από τη σκιά του. 

Η σύγχρονη νευροεπιστήμη, ωστόσο, έχει αποδείξει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τρομερά εύπλαστος και είναι στο δικό σου χέρι και στην ελευθερία της δικής σου βούλησής αν θα αλλάξεις τη συνήθεια του να είσαι αυτός ο εαυτός ή αν θα σπάσεις τα δεσμά σου και θα εξελιχθείς στον εαυτό που πάντα ονειρευόσουν. Σουηδοί επιστήμονες απέδειξαν πως τα νευρικά κύτταρα συνεχώς αναπλάθονται κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στις νεαρές ηλικίες, όπως κάποτε πιστεύαμε, αλλά και στις μεγαλύτερες. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η τριπλή διάστασή του

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τριπλή υπόσταση. Οι τρεις αυτοί εγκέφαλοι, όπως έχει αποδειχθεί, μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να είμαστε. Ο πρώτος εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τη σκέψη, την αντίληψη, τη γλώσσα και την απόκτηση γνώσεων και ονομάζεται νεοφλοιός (neocortex). Όταν, λοιπόν, μαθαίνεις κάτι καινούριο, δημιουργείς μια νέα σύναψη στο εγκεφαλικό αυτό τμήμα. Ο δεύτερος εγκέφαλος είναι το μεταιχμιακό σύστημα (limbic brain) και είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου, ενώ φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και για τη μνήμη. Το μεταιχμιακό σύστημα μέσα από τον υποθάλαμο ελέγχει τις ορμόνες κι έτσι επηρεάζει τη συμπεριφορά του ατόμου, όπως για παράδειγμα αντιδράσεις άγχους και φόβου. Όταν μαθαίνουμε κάτι και το βάζουμε σε πράξη δημιουργούμε μια νέα εμπειρία, μια νέα οργάνωση νευρώνων μέσα από την οποία μαθαίνει το συναισθηματικό μας σώμα όσα έμαθε το νοητικό σώμα.  Έτσι οι δύο εγκέφαλοι, στη φάση αυτή της εμπειρίας, δρουν ταυτόχρονα. Το τρίτο μέρος του εγκεφάλου είναι ο ερπετικός (reptilian) εγκέφαλος, είναι η βάση του υποσυνείδητου μας. Είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των ενστικτωδών λειτουργιών του ατόμου, όπως είναι η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία. Ο εγκέφαλος αυτός παίρνει τις πληροφορίες από τους δύο άλλους εγκεφάλους και παίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Κάπως έτσι, λοιπόν, χτίζουμε το Είναι μας. Τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και αντιδρούμε και δρούμε στον έξω κόσμο. Και αυτό ονομάζουμε πραγματικότητα. Μπορεί αυτή να αλλάξει όταν δεν είναι ευχάριστη και λειτουργική; Η απάντηση, όπως έχω αναφέρει, είναι ΝΑΙ! Μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου, τις συνάψεις στον εγκέφαλό σου με αποτέλεσμα να αλλάξεις παλιά μοτίβα σκέψεων-συναισθημάτων-αντιδράσεων. Με την επανάληψη θα χτίσεις νέες συνήθειες, νέες συνάψεις στο μυαλό σου, ενώ οι παλιές θα αποδυναμώνονται μέχρι να εξαφανιστούν! Δεν είναι πια θεωρίες μυστικισμού. Η σύγχρονη επιστήμη αποκωδικοποιεί τον μυστικισμό και οι νευροεπιστήμονες έχουν πετύχει μετρήσιμα αποτελέσματα. 

Ξεκίνα σήμερα νέες συνήθειες που θα σε βγάλουν από το αρνητικό μυαλό

Έχουμε, λοιπόν, συνηθίσει έναν εαυτό που αγχώνεται, που φοβάται, που περιορίζεται στο γνωστό γιατί σου παρέχει μια ψεύτικη ασφάλεια. Μένεις στην ίδια πραγματικότητα, συναντάς τους ίδιους ανθρώπους, κάνεις την ίδια δουλειά η οποία δεν σε γεμίζει γιατί έχεις συνηθίσει! Μάθε πως όσα ζεις είναι οι πεποιθήσεις που έχεις κάνει, είναι οι συνάψεις του εγκεφάλου σου που επανέλαβες ξανά και ξανά. 

Γίνε συνειδητός παρατηρητής 

Για να αλλάξεις πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις τα μοτίβα μέσα στα οποία ζεις κι αυτά υπάρχουν στον μη συνειδητό σου εαυτό. Είναι εγγραφές που έχουν μπει στο υποσυνείδητό σου και που ελέγχουν αυτόματα τη ζωή μου. Βέβαια, παρατηρώντας τον εαυτό σου στο πως λειτουργεί στην εξωτερική ζωή, πως σκέφτεται κι αισθάνεται, τότε μπορείς να εντοπίσεις αυτά τα ασυνείδητα μοτίβα και να τα αλλάξεις. Αυτό μπορείς να το πετύχεις και μέσα από την γραφή ημερολογίου, κάτι που θα σε βοηθήσει να γίνεις συνειδητός και να αποκτήσεις μια καλύτερα επαφή με τον μέσα σου κόσμο.

Κάνε διαλογισμό

Η συνειδητοποίηση του μη συνειδητού μας εαυτού ονομάζεται από τη νευροεπιστήμη “μεταγνώση” κάτι το οποίο μπορείς να πετύχεις και μέσα από τον διαλογισμό. Ο διαλογισμός έχει αποδεδειγμένα προκαλέσει θαύματα στις ζωές των ανθρώπων. Εκπαιδεύοντας το μυαλό σου να μένει ακίνητο, ενισχύεις το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση και την ηρεμία σου, και τότε λειτουργείς με μεγαλύτερη διαύγεια, συγκέντρωση και πραότητα απέναντι στις προκλήσεις που σου φέρνει η ζωή. Όταν αλλάξεις τον εσωτερικό σου κόσμο, τον τρόπο που αντιδράς στα διάφορα ερεθίσματα, τότε αρχίζεις να αλλάζεις βιολογικά και ο εσωτερικός σου κόσμος γίνεται πιο αληθινός από το εξωτερικό σου περιβάλλον. Μέσα από καθημερινό διαλογισμό μπορείς να στείλεις στα κύτταρά σου το μήνυμα της υγείας, της ασφάλειας, της ηρεμίας και βάζοντας την πρόθεση αυτή τότε μπορείς να δώσεις το σήμα στα γονίδιά σου ακόμη και για να αντιστρέψουν κάποια ασθένεια. Βρες στα βίντεο που σου ανέβασα εδώ κάποιους διαλογισμούς που μπορούν να σε βοηθήσουν να φέρεις μεγάλες αλλαγές στον ψυχικό σου κόσμο αλλά και στο σώμα σου αρκεί να τους εφαρμόζεις καθημερινά. 

Εδώ σου αναρτώ ένα διαλογισμό που συμβάλει στην απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων. Είναι μαγικός, δοκίμασέ τον!

Προσευχήσου 

Τα οφέλη της προσευχής είναι εξίσου σημαντικά. Μέσα από τη σπουδαία αυτή πρακτική της προσευχής ο άνθρωπος μπορεί να θέσει την πρόθεσή του και να αφεθεί σε μια ανώτερη δύναμη. Να θυμάσαι πως δε χρειάζεται προσπάθεια για να υλοποιήσεις την πραγματικότητα που θέλεις. Η πράξη του να εμπιστευτείς και να αφεθείς με πίστη στα αποτελέσματα του διαλογισμού ή της προσευχής είναι τεράστιας σημασίας. Όσο προσπαθείς, μπαίνεις στον φαύλο κύκλο της αγωνίας για το αποτέλεσμα και τότε η δόνησή σου κατεβαίνει. Αφού είμαστε δονητικά όντα και ό,τι εκπέμπουμε αυτό και λαμβάνουμε, η δόνηση αυτή της έλλειψης δεν πρόκειται ποτέ να φέρει αφθονία στη ζωή σου. Η υλοποίηση θέλει υψηλές δονήσεις, όπως αυτές τις πίστης, της αγάπης, της χαράς και της ευγνωμοσύνης. 

Εφάρμοσε την ενεργειακή ψυχολογία

Είμαστε πολύ τυχεροί να ζούμε στην εποχή της ενεργειακής ψυχολογίας. Σε συνδυασμό με την ψυχανάλυση η ενεργειακή ψυχολογία μπορεί να φέρει βαθιές αλλαγές στον υποσυνείδητο νου, ο οποίος ελέγχει και το 95-99% της εγκεφαλικής σου λειτουργίας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές ενεργειακής ψυχολογία, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν βαθιά θεραπεία γύρω από τραυματικά γεγονότα, αρνητικές πεποιθήσεις και αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτό το blog σου έχω ήδη μιλήσει για δύο ενεργειακές τεχνικές που προσωπικά με έχουν ωφελήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και βοήθησαν πολύ στη θεραπεία του εσωτερικού μου παιδιού. Σου παραθέτω εδώ τα αντίστοιχα βιντεάκια ώστε να γνωριστείς μαζί τους! 🙂

https://www.instagram.com/tv/B-H8ocEJJ97/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Κράτα ένα τετράδιο ευγνωμοσύνης

Αυτή η σπουδαία αρετή της ευγνωμοσύνης είναι ένα μαγικό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανά πάσα στιγμή. Ξεκίνα από σήμερα να γράφεις κάθε πρωί αλλά και κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, έστω τρεις λόγους για τους οποίους νιώθεις τυχερός/ή. Γράψε τα πολύ απλά και τόσο πολύτιμα που έχεις στη ζωή σου. Θυμήσου πως είσαι στη μειοψηφία των δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη μας οι οποίοι έχουμε τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, ίντερνετ και τόσες άλλες σύγχρονες ανέσεις. Θυμήσου πως είσαι εδώ υγιής, αναπνέεις, βλέπεις, ακούς, περπατάς και με τα δυο σου πόδια, κρατάς τα διάφορα αντικείμενα και με τα δυο σου χέρια…τίποτα δεν είναι αυτονόητο! Η ευγνωμοσύνη είναι μια πρακτική πνευματική που σε συνδέει κατευθείαν με την Πηγή, με την αγάπη, με την μέσα σου ηρεμία και πληρότητα. Εκπαίδευσε, λοιπόν, το μυαλό σου να επιστρέφει σε αυτήν τακτικά μέσα στη μέρα και θα εκπλαγείς πόσο αισιόδοξος θα γίνεις πολύ σύντομα! Αρκεί να το θες πραγματικά!

Επέστρεψε στην αναπνοή σου

Η αναπνοή είναι ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο που δυστυχώς τείνουμε να το ξεχνάμε. Με τις διάφορες τεχνικές αναπνοής μπορείς να φέρεις σε ισορροπία το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να ενισχύσεις έτσι την υγεία σου γενικότερα. Είναι πολύ σημαντικό να αναπνέουμε σωστά αφού έτσι οξυγονώνεται ο εγκέφαλός μας. Είναι, επίσης, ένας εύκολος τρόπος για να επιστρέψεις στο εδώ και τώρα, να βγεις από τις σκέψεις το αρνητικού μυαλού, και να χαλαρώσεις βαθιά το σώμα σου. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν τα παρακάτω βιντεάκια που έχω ανεβάσει ακριβώς για να σε βοηθήσουν στην πρακτική αυτή. Θα σε συμβούλευα να βάλεις στην καθημερινότητά σου τη συνήθεια της σωστής αναπνοής γιατί είναι κάτι που θα βοηθήσει την εσωτερική σου αρμονία και ηρεμία. 

Τρέξε!

Το τρέξιμο και γενικά η αερόβια γυμναστική, όπως έχει αποδειχθεί, κάνει τους νευρώνες του ιππόκαμπου να παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF), ο οποίος προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου μας, αφού βελτιώνει τη μαθησιακή και πνευματική μας απόδοση, ενισχύει τη μνήμη και προλαμβάνει την άνοια και τη γήρανση του εγκεφάλου. 

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Η διατροφή είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου μας και μπορεί να βοηθήσει την προσπάθειά μας για βελτίωση των συναισθημάτων μας. Βάλε στη διατροφή σου τα λαχανικά, ειδικά τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς! Ορισμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση ζάχαρης και η κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών, επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το να πίνεις πολύ νερό! Το 80 τοις εκατό του εγκεφάλου σου αποτελείται από νερό! 

Share: