oramatismos

“Πάντα πίστευα στη μαγεία. Όταν δεν είχα τίποτα να κάνω στην πόλη, ανέβαινα κάθε βράδυ στη Μαλχόλαντ Ντράιβ, κοιτούσα τη θέα της πόλης, τέντωνα τα χέρια μου και έλεγα: “Όλοι σε αυτή την πόλη θέλουν να δουλέψουν μαζί μου. Είμαι πολύ καλός ηθοποιός. Έχω ένα σωρό καλές προτάσεις για ταινίες”. Απλώς επαναλάμβανα αυτά τα λόγια ξανά και ξανά, πείθοντας κυριολεκτικά τον εαυτό μου ότι είχα να κάνω αρκετές ταινίες στη σειρά. Όταν κατέβαινα από τον λόφο με το αυτοκίνητό μου, ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω τα πάντα και έλεγα: “Υπάρχουν πολλές προτάσεις για ταινίες που θα μου κάνουν εκεί έξω, μόνο που δεν τις έχω ακούσει ακόμη”. Ήταν καθαρά σαν επιβεβαιώσεις, αντίδοτο στους περιορισμούς που προέρχονταν από το οικογενειακό μου περιβάλλον.”

Τζιμ Κάρεϊ

Ηθοποιός

Στη ζωή μπορείς να φτάσεις τα πάντα. Τα πάντα όμως. Να αποκτήσεις το αυτοκίνητο των ονείρων σου, να παντρευτείς τη/τον σύντροφο που ονειρεύεσαι, να μετακομίσεις στο ιδανικό σπίτι για σένα, να αλλάξεις επάγγελμα, να χάσεις τα κιλά που θέλεις, να ξεπεράσεις το πρόβλημα υγείας σου…τα πάντα!!! Το μόνο εμπόδιο είναι ο εαυτός σου, η προσωπικότητά σου. Τα όσα ζεις στο παρόν είναι μια επανάληψη των όσων βίωσες, πίστεψες, δέχτηκες σαν αλήθεια στο παρελθόν. Έχεις φτιάξει ένα κουτί και ζεις μέσα σε αυτό. Το πιο δυσάρεστο απ’ όλα είναι πως πίστεψες πως αυτό το κουτί είναι η αλήθεια σου. Δεν είναι! 

ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΣΟΥ

Το κουτί σου φτιάχτηκε όταν ήσουν ακόμη παιδί. Αποτελείται, κυρίως, από λανθασμένα παιδικά συμπεράσματα, από μνήμες, κυτταρικές μνήμες, εικόνες, πεποιθήσεις που δημιούργησες όταν ήσουν ακόμη παιδί, τότε που λειτουργούσες μόνο με το υποσυνείδητο και που οι εγγραφές σε αυτό γίνονταν σχεδόν αυτόματα. Τα όσα ζεις στο εδώ και τώρα βασίζονται σε αυτές τις εγγραφές κι έχουν γίνει η ζώνη ασφαλείας σου. Οτιδήποτε υπάρχει έξω από αυτή τη ζώνη σε τρομάζει, σχεδόν σε απωθεί. Μπορεί να θέλεις να γίνεις πλούσιος αλλά αν έχεις πάρει το μήνυμα από τους γονείς σου ή από την κοινωνία πως οι πλούσιοι είναι κακοί άνθρωποι ή κλέφτες τότε, πίστεψέ με, δεν πρόκειται ποτέ ο ασυνείδητος νους να σου επιτρέψει να βγάλεις χρήματα.

Είναι τόσο απλό. 

Επομένως, για να υλοποιήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι πρέπει πρώτα να τακτοποιήσεις το κουτί σου. Και για να τακτοποιήσεις το κουτί σου πρέπει να σε παρατηρήσεις. Είναι τεράστιο βήμα για την αυτογνωσία σου το να γίνεις ο παρατηρητής του εαυτού σου. Σε προηγούμενο άρθρο, σου εξήγησα πως η καλλιέργεια του παρατηρητή μπορεί να γίνει μέσω της γραφής ημερολογίου, ειδικά αν αυτό γίνεται στο τρίτο πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνεις συνειδητά έξω από τον εαυτό σου, τον παρατηρείς- παρατηρείς, δηλαδή, το πώς σκέφτεται, πώς αντιδρά, τι νιώθει- και καταγράφεις τα πάντα στο χαρτί. Πρόσεξε! Όλα αυτά χωρίς ίχνος κριτικής. Αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως 2-3 εβδομάδων, θα εντοπίσεις κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Εκεί βρίσκεται και μια πεποίθηση την οποία πρέπει να καθαρίσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εργαστεί κανείς με τις πεποιθήσεις και με τον υποσυνείδητο νου ώστε να καταφέρει να υλοποιήσει τη ζωή των ονείρων του. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στη δύναμη του οραματισμού. 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο οραματισμός είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να διευρύνεις τη ζώνη ασφαλείας σου. Θα σε βοηθήσει με εύκολο τρόπο να γεμίσεις το υποσυνείδητο με εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα, με τα οποία θες να ζήσεις στο μέλλον. Αν δεν θες να μείνεις για πάντα στο ρόλο του θύματος τότε οραματίσου τον εαυτό σου να περπατά με αυτοπεποίθηση, να λάμπει το πρόσωπό του από ζωντάνια και χαρά, να φοράει τα ρούχα που ταιριάζουν στην νέα του προσωπικότητα, να αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια, να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του! Να θυμάσαι πως η φαντασία είναι ένα σπουδαίο κλειδί στην υλοποίηση, ίσως το πιο σημαντικό. Ό,τι μπορείς να δεις πίσω από τα κλειστά βλέφαρα μπορείς και να το υλοποιήσεις στο εδώ και τώρα. Ο οραματισμός ενεργοποιεί το υποσυνείδητο και δίνει σε αυτό την εντολή να ψάξει και να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να συμβεί αυτό το οποίο ζήτησες. Μέσω του Νόμου της Έλξης, μαγνητίζει και προσελκύει τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις ευκαιρίες που χρειάζεσαι ώστε να φτάσεις στον στόχο σου. Και τότε ενεργοποιείται η συγχρονικότητα, αυτό που ονομάζεις σύμπτωση και που στην πραγματικότητα είναι ο μαγικός αυτός μηχανισμός του σύμπαντος που ενεργοποιείται με τον νόμο της έλξης. Πόσες φορές, άθελά σου ίσως, σκεφτόσουν ξανά και ξανά τα όσα θα συμβούν στο μέλλον σου, τα προέβλεπες κατά κάποιον τρόπο, και όταν τελικά αυτά συνέβησαν είπες “Να το! Το ήξερα!”. Δεν το ήξερες, το μαγνήτισες! Το υλοποίησες δια μέσω του νόμου της Έλξης! 

ΠΩΣ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ;

Η διαδικασία του οραματισμού είναι απλούστατη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια, να χαλαρώσεις με μερικές αναπνοές, και να δεις όλα όσα θες να ζήσεις με κάθε λεπτομέρεια. Θα σε βοηθήσει αν πρώτα καταγράψεις σε ένα τετράδιο τους στόχους σου με κάθε λεπτομέρεια. Να περιγράψεις τα πάντα γύρω από τον κάθε σου στόχο σα να είναι σκηνή από κάποια ταινία. Γράφοντάς τους βοηθάς το να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό σου αλλά και το να καταγραφούν στο υποσυνείδητο που είναι και ο στόχος σου. Μερικοί κρατούν ημερολόγιο του μελλοντικού εαυτού, όπως το ονομάζουν, επί καθημερινής βάσεως. Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις. Έχει αποτελέσματα. 

Κάνε, λοιπόν, τις εικόνες όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρες και φωτεινές σα να συμβαίνουν ήδη. Βάλε μέσα σε αυτές ήχους, χρώματα, μυρωδιές, αισθήσεις αλλά προπάντων βάλε συναίσθημα. Νιώσε περηφάνια για την επίτευξη του στόχου σου, νιώσε ευγνωμοσύνη κι ευχαρίστησε το Σύμπαν για την αφθονία που έχεις ήδη στη ζωή σου. Άνοιξε το κέντρο της καρδιάς σου και νιώσε χαρά, ενθουσιασμό, γαλήνη, ικανοποίηση. Η καρδιά σου είναι ένας τεράστιος μαγνήτης κι αυτή είναι που θα φέρει στη ζωή σου όλα όσα ζητάς. 

ΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΩ;

Αν, όμως, δυσκολεύεσαι να οραματιστείς σημαίνει πως σκέφτεσαι περισσότερο την εικόνα παρά τη βλέπεις. Είναι εντάξει. Κι αυτό μπορεί να έχει αποτελέσματα αλλά μέσω της εξάσκησης σταδιακά θα δεις πως θα επιτρέψεις στη φαντασία σου να ανοίξει και να σου χαρίσει τις εικόνες που θες να δεις. Ένας τρόπος για να βοηθήσεις τον οραματισμό σου είναι να φτιάξεις έναν πίνακα οραματισμού. Να εκτυπώσεις εικόνες που απεικονίζουν τους στόχους σου, όποιοι και να είναι αυτοί, από την Mercedes που ονειρεύεσαι να οδηγήσεις μέχρι το να γίνεις ένας σπουδαίος συγγραφέας με βιβλία μπεστ σέλερ, και να φτιάξεις με αυτές έναν πίνακα οραματισμού που θα βλέπεις κάθε μέρα μόλις ξυπνήσεις και λίγο πριν κοιμηθείς. Μπορείς να εκτυπώσεις εικόνες ή να γράψεις σημειώματα στον εαυτό σου, όπως “Αξίζω να είμαι πλούσιος”, ή “Είμαι ένας επιτυχημένος συγγραφέας βιβλίων μπεστ σέλερ” ή “Έχω ένα δυνατό και υγιές σώμα” και να τα βάλεις στο ψυγείο, στον τοίχο, στο γραφείο σου, στο μπάνιο και όπου αλλού θα μπορείς να τα βλέπεις συχνά μέσα στη μέρα σου. Όταν η Nasa προσπαθούσε να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι, είχαν μια τεράστια φωτογραφία του φεγγαριού που κάλυπτε ολόκληρο τον τοίχο, από το πάτωμα ως το ταβάνι, της κύριας περιοχής όπου γίνονταν οι συναρμολογήσεις. Όλοι οραματίζονταν τον στόχο ξεκάθαρα και τελικά τον πέτυχαν δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα, όπως αναφέρει ο Jack Canfield στο βιβλίο του Επιτυχία Βήμα Βήμα.  

Όλοι οι σπουδαίοι αθλητές, κυρίως οι ολυμπιονίκες, έχουν δηλώσει πως έβλεπαν για χρόνια τον εαυτό τους πρωταθλητή ή ολυμπιονίκη. Έκλειναν τα μάτια κι έβλεπαν με κάθε λεπτομέρεια τον αγώνα ή τον εαυτό τους να εκτελεί άριστα το άθλημα. Άκουγαν τον κόσμο να ζητωκραυγάζει το ονομά τους, άκουγαν τον εκφωνητή να ανακοινώνει το όνομά τους στην απονομή του χρυσού μεταλλίου, έβλεπαν τον προπονητή τους να φωνάζει από χαρά κι ενθουσιασμό για τη νίκη τους και φυσικά έβλεπαν τον εαυτό τους να ανεβαίνει στο βάθρο και να φοράει το χρυσό μετάλλιο ή να κρατάει με περηφάνια το κύπελλο. 

Ξεκίνα, λοιπόν, από σήμερα. Για 20 λεπτά μέσα στη μέρα σου, κυρίως πριν κοιμηθείς το βράδυ, κλείσε τα μάτια και δες όσα θες να ζήσεις. Ο οραματισμός χρειάζεται υπομονή και επιμονή αλλά και καθημερινή εξάσκηση. Μην αφήσεις ούτε μέρα να φύγει χωρίς να έχεις οραματιστεί τους στόχους σου. Έχεις ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη της επιτυχίας σου. Χρησιμοποίησέ το και δες το θαύμα να συμβαίνει! Μπορείς!

Share: