θετικό μυαλό

Σε καιρούς δοκιμασίας επιβάλλεται να καλλιεργήσουμε το θετικό μας μυαλό.  Είναι μέρος του μαθήματός μας. Το θετικό μυαλό είναι αυτό που είναι διαισθητικό, είναι ανοικτό, ευέλικτο, έχει πίστη, έχει εμπιστοσύνη στη ζωή και τείνει να εστιάζει στο μάθημα, στο θετικό όσων παρατηρεί γύρω του. Το θετικό μυαλό καλλιεργείται και είναι μια απόφαση που καλείσαι να πάρεις, ειδικά σε δύσκολες περιόδους ατομικές ή συλλογικές. Σε τέτοιες εποχές επιβάλλεται να έχουμε έναν ήρεμο και θετικό νου που θα μας στηρίξει τόσο εμάς όσο και τους ανθρώπους γύρω μας. Ο εγκλεισμός αλλά και ο φόβος της πανδημίας, λοιπόν, είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να αλλάξουμε τον νου μας! Να τον εκπαιδεύσουμε να εστιάζει στο θετικό, ακόμη κι όταν η εξωτερική πραγματικότητα δεν μας βοηθά. 

Πριν σου μιλήσω, όμως, για το πώς θα εκπαιδεύσεις θετικά το μυαλό σου, θέλω να σου θυμίσω πως τα συναισθήματά μας έχουν άμεση δράση στο σώμα μας. Κάθε φορά που νιώθουμε ένα συναίσθημα το ενδοκρινικό σύστημα εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες ή πεπτίδια στο αίμα μας. Ιατρικές μελέτες του “Ινστιτούτου Μελέτης της Καρδιάς” έδειξαν ότι πέντε λεπτά θυμού αποδυναμώνουν για πέντε ώρες το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ πέντε λεπτά αγάπης ή ευγνωμοσύνης το δυναμώνουν για πέντε ώρες. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως το σώμα μας εθίζεται στα διάφορα συναισθήματα. Αποκτούμε, δηλαδή, έναν χημικό εθισμό στον φόβο, τον θυμό, τον πόνο, την ενοχή και καταλήγουμε να τα αποζητάμε, όπως ακριβώς γίνεται και με άλλες εθιστικές ουσίες. Τότε μπαίνουμε στον φαύλο κύκλο των συναισθημάτων, γιατί σύμφωνα με τον νόμο της Έλξης, ό,τι νιώθω το υλοποιώ στη ζωή μου, το προκαλώ να συμβεί κι έτσι και γίνεται. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας δημιουργούν την πραγματικότητα που ζούμε και όταν αυτά αλλάξουν τότε αλλάζουν και οι καταστάσεις της ζωής μας. Αυτό είναι και το μεγάλο μας μάθημα! Να κρατάμε το μυαλό μας θετικό και την ενέργειά μας υψηλή όταν υπάρχει εκεί έξω το πρόβλημα! Γιατί όταν αντιμετωπίζω το οτιδήποτε μου φέρνει- καθόλου τυχαία- η ζωή με θετικό μυαλό το βιώνω καλύτερα και με λιγότερο πόνο από αυτόν που θα επιλέξει να το δει πεσιμιστικά και χωρίς εμπιστοσύνη.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι εσύ δημιουργείς την πραγματικότητά σου και μπορείς με λίγα λεπτά εξάσκησης την ημέρα να αλλάξεις εντελώς τον τρόπο που σκεφτόταν μέχρι τώρα το μυαλό σου. Σύμφωνα με την επιστήμη της επιγενετικής ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εύπλαστος και αυτή του η νευροπλαστικότητα τον κάνει έναν καμβά πάνω στον οποίο μπορείς να ζωγραφίσεις. Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα με τη σκέψη και τα συναισθήματά σου, ακόμη και το DNA σου!

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΜΥΑΛΟ

Γράφε καθημερινά, ειδικά μόλις ξυπνήσεις και πριν κοιμηθείς, τουλάχιστον 3 λόγους για τους οποίους είσαι ευγνώμων σήμερα. Επικεντρώσου στα απλά! Στην υγεία, στο φως του ήλιου, στο σπίτι σου, στο τρεχούμενο νερό, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στον ρουχισμό και την τροφή σου!

Κάνε, επίσης, τη δική σου λίστα ευγνωμοσύνης στην οποία θα επιστρέφεις συχνά μέσα στη μέρα σου. Βάλε τη δίπλα στο κρεβάτι σου ώστε να την βλέπεις μόλις ξυπνήσεις και πριν πέσεις για ύπνο.

Πιες πολύ νερό, κοιμήσου καλά και θρέψε σωστά το σώμα σου με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Το τι τρώμε επηρεάζει το μυαλό μας! 

Κάνε 20 λεπτά γυμναστική τη μέρα. Αν δε σου αρέσει η γυμναστική, κάνε γιόγκα, χόρεψε, πήγαινε για περπάτημα, κούνησε για λίγα μόνο λεπτά το σώμα σου γιατί αυτό θα σου δώσει τις ενδορφίνες που χρειάζεσαι για να μπεις στη χαρά.

Κάνε διαλογισμό. 10-15 την μέρα αρκούν αν δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ! Μπορείς στη συνέχεια να το αυξήσεις σε δύο εικοσάλεπτα τη μέρα.

Άκουσε χαλαρωτική μουσική ή όποιο άλλο είδος σε κάνει να νιώθεις στο κέντρο σου, δυνατή κι ευδιάθετη.

Άναψε λίγα κεριά στο χώρο του σπιτιού. Βάλε την πρόθεση να φέρουν θείο φως, αγάπη και προστασία.

Κάνε μερικές βαθιές αναπνοές από την κοιλιά για να χαλαρώσεις το σώμα, κυρίως μόλις ξυπνήσεις ώστε να ξεκινήσεις τη μέρα σου ήρεμα και θετικά.

Κάνε οραματισμό. Το υποσυνείδητο καταλαβαίνει με εικόνες και συναισθήματα. Κλείσε τα μάτια, χαλάρωσε το σώμα και γέμισέ το με ευχάριστες εικόνες. Θυμήσου πως το μυαλό δεν ξεχωρίζει τι είναι πραγματικό και τι όχι!

Πρόσεχε το πώς μιλάς. Οι λέξεις έχουν δόνηση. Βάλε στο λεξιλόγιό σου μόνο θετικές λέξεις. 

Γράψε ημερολόγιο. Αυτό θα σε φέρει σε μια καλή επαφή με τα συναισθήματά σου και τον εαυτό σου γενικότερα. Θα σε βοηθήσει να τακτοποιήσεις τις σκέψεις σου και θα σου δώσει καθαρότητα και ηρεμία.

Share: